Friday, August 16, 2013

Leteti kao vetar

"KAZE TACHINU" je novi animirani film koji je režirao jedan od najpoznatijeg kreatora animiranih filmova iz Japana – Hajao Mijazaki.
Onaj tko poznaje biografiju filmskog režisera zna da je Hajao Mijazaki od rane mladosti imao sklonost da crta avione.
Ovaj film ima historijsku priču o životnom snu i vizijama mladog inženjera i dizajnera aviona.
Na početku filma je scena potresa u vozu u kojem je i glavni lik Jiro Horikoshi tada kao učenik sa jednim koferom, nastao je haos nakon potresa i Jiro pomaže ozleđenoj ženi koja putuje sa Naoko Satomi koja će nekoliko godina kasnije biti ljubav njegovog života i inspiracija u radu.
Pratimo dinamičan rad konstruktora i inženjera koji uporno radi na programu izrade novog modela aviona.
Nakon mnogih pokušaja da izradi novi model, u hotelu na planini susreće opet Naoko koju je upoznao na početku filma u vozu, oni se prepoznaju i počinje njihovo druženje, i upravo sada on će dobiti inspiraciju i ideju za uspešan dizajn aviona koji će leteti kao papirni avioni na vetru.
Ovo je film koji će žene voleti da gledaju i pamtiti, jer je u filmu Mijazaki dao omaž mladoj umetnici i supruzi dizajnera koja je iako teško bolesna bila veliku podršku njegovim vizijama i radu.
Kao i uvek predeli i pejzaži urađeni u nežnoj akvarel tehnici pretočeni u animaciju i izbor muzike iz internacionalnog repertoara učiniće ovaj film nezaboravnim.


No comments:

Post a Comment